När man ska ut på utflykt och olika aktiviteter i Lappland är det inte alltid man har tillgång till vanligt kök, mat och liknande. Det kan vara väldigt primitivt och ibland kan man få stanna mitt i ingenstans för att laga mat på stormkök och äta. Men många anser att just det med maten är det mest charmiga och lockande med hela utflykten. Här är några tips på hur man underlättar matlagning i det fria.
Välja rätt utekök
En sak som gör det lättare att laga mat ute är ett praktiskt utekök och de finns i flera storlekar och modeller. Vissa av dem drivs med röd-, eller t-sprit medan andra har en gasolbehållare de kopplas till. Eftersom uteköken finns i både större och mindre storlekar kan man finna en variant som passar den egna familjen. Är man ensam eller bara två på utflykten behövs inte ett lika stort utekök som om man är en stor barnfamilj.
Uteköken finns också i olika varianter. Några av dem är i form av stormkök och de är lätta att ta med sig, de värmer mat snabbt och kan hanteras av nästan alla. Dessutom går det utmärkt att både koka vatten, steka, och värma olika typer av livsmedel på ett sådant utekök.
Laga mat över öppen eld
Om man inte har med sig ett utekök kan man göra upp eld och laga mat över den. Om det är eldningsförbud får man dock inte grilla eller elda annat än på särskilt iordningställda platser. Att använda utekök är dock helt okej även om man befinner sig ute i Lapplands vildmark.
Är ett utekök lätt att använda?
Det är faktiskt lättare än vad man kan tro att använda ett utekök. Det gäller bara att välja sig, sedan går det som en dans. Har du ett kök som drivs med T-sprit fyller du utekökets behållare med lite av vätskan. Du placerar vindskydden runt behållaren, tänder spriten så det bildas en låga och så tillagar du maten över lågan. Kärlen är av aluminium, vilket sprider värmen från lågan snabbt och det bidrar till jämnare, snabbare tillagning.
Förslag på bra mat
När du ska laga mat på utekök gäller det att välja enkla rätter. Makaroner, köttbullar, korv, soppor, köttfärssås och olika konserver är perfekta. Du kan också underlätta matlagningen genom att till exempel värma pasta eller ris i vita bönor med tomatsås, eller tillsammans med en tomatsoppa. Då behöver du bara värma mat en gång, och dessutom används bara ett kärl, vilket gör att du sparar tid och arbete.
Ät praktiskt
När det kommer till att äta maten kan du använda en kåsa till både mat och dryck. Har du lagat mat till bara dig och en annan kan någon äta direkt ur kastrullen om det bara är en portion i den. Du kan också välja engångstallrikar men då får du såklart mer skräp att ta med hem. Tänk på att maten är mycket varm när den kommer från ett utekök. Har du barn med dig bör du se till att de inte bränner sig!