Hotell och spännande aktiviteter i Lappland

Lappland ligger i norra Norrlands inland och utgör en fjärdedel av hela Sveriges yta. Lappland har en storslagen natur med unika sjöar, rikt djurliv och vackra berg. Ordet och namnet Lappland härstammar från betydelsen lapparnas land. Inom historien och fram till idag bor det samer i Lappland och samerna kallades förr för lappar.

Att göra i Lappland

Några av de mest kända städerna i Lappland är Jokkmokk, Kiruna, Lycksele, Gällivare och Luleå som är Lapplands största stad. Vill man uppleva unika saker kan man besöka Kiruna. Kiruna är en tätort med 16 661 invånare (2019). Staden har trevliga restauranger och god infrastruktur. Inom hela Kiruna finns det det en mängd spännande aktiviteter. Vill man uppleva storslagen natur, eller äta gott i staden, finns riktigt bra tips på aktiviteter i Kiruna som att vandra i Torneträsk, se norrsken i Abisko eller till exempel besöka samebyn Nikkaluokta. Man kan besöka Kiruna både på sommaren och vintern. Är man riktigt modig kan man lära sig isklättring på Sveriges högsta berg Kebnekaise eller åka på snöskotersafari. På vintern kan man även uppleva äventyrliga hundspann och grilla under norrskenet, för att kanske sedan åka in till staden och äta på välkända Camp Ripan. Här kan man uppleva äkta lokala delikatesser som renkött och röding. Staden Kiruna och andra städer i Lappland har både hyreshus och vanliga villor. Ett hem kräver underhåll och då kan det vara bekvämt med professionell hjälp. Om man bor uppe i norr, eller i annan stad som Stockholm och behöver målare på Östermalm, kan man få hjälp med professionell målning och tapetsering.

Det som gör Lappland unikt är dess mångfald av vandringsleder och orörda natur. I Lappland kan man uppleva en starkt rotad samisk kultur och ta del av en viktig svensk tradition från norr. Man kan även få gå på spännande isfiske och på sommaren kan man ta avkopplande kanotturer. I Lappland finns det hela sju stora stora nationalparker som är naturskyddade områden för både djur och växter.

Vackra hotell i Lappland

Lappland har hotell som är värda att vistas på. Föredrar man centrala hotell kan bo på Hotel Akerlund i Jokkmokk, Hotel Laponia i Arvidsjaur eller till exempel Quality Hotel Lapland i Gällivare. Vill man hellre vistas närmare naturen kan man på vintern bo på ett av världens mest kända och unika hotell: ishotellet i Jukkasjärvi som består helt av is. Varje år bygger man upp hotellet för säsongen med unika rum, barer och skulpturer. Konstnärer från många länder är med varje år och skapar detta unika hotellprojekt. Vill man bo på ett mysigt och romantiskt hotell nära naturen på sommaren kan man boka ett hotell som heter Skogshotell i Koskullskulle, åtta kilometer från Gällivare. Här bor man riktigt nära naturen och har vattenutsikt precis utanför rummet. Lappland är värt ett besök både på sommaren och vintern med landskapets storslagna natur, mysiga hotell och unika upplevelser!