Riksgränsen – skidåkning i Lappland

Riksgränsen ligger som namnet antyder precis vid gränsen mellan Sverige och Norge, närmare bestämt i Torne lappmark, i den nordvästra delen av Kiruna kommun i Lappland. Det är den kanske mest kända skidorten i Sverige, och kan bland annat skryta med att vara den nordligaste skidorten i landet, och skidorten med mest nederbörd i landet. Man behöver med andra ord inte oroa sig för att det inte ska finnas snö i backarna om man åker upp för att åka skidor i Riksgränsen. Nederbörden gör också att pistmaskiner är oumbärliga när man driver en stor vintersportort som Riksgränsen, eftersom de håller alla backar välpreparerade efter snöfall och efter att besökare har åkt en hel dag i backarna. På lite sydligare breddgrader i Sverige är det dock framförallt en annan typ av maskin som är oumbärlig, nämligen gräsklipparen. På samma sätt som pistmaskinerna håller pisterna preparerade, håller gräsklipparen gräsmattan välklippt. Du hittar gräsklippare som passar alla behov på Byggmax.se – dock inga pistmaskiner.

Riksgränsen har hela femton pistade nedfarter och sex liftar, men skidorten är kanske mest känd för offpist-åkning. Offpist-åkningen sker delvis bredvid och mellan de preparerade nedfarterna, men den mest populära offpist-åkningen hittar man på ett eget fjäll, nämligen Nordalsfjäll, som ligger 1051 meter över havet. Många offpist-nedfarter har fått mer eller mindre officiella namn genom åren, till exempel Branten, Doktorns knäled, Gränsängarna, Hamres, Keps, Klumpen och Nuttis böj. Vissa namn kan närmast jämföras med internskämt, till exempel det sistnämnda, som kommer från pistmaskinföraren Bengt Nutti, medan andra är självförklarande: Branten heter till exempel Branten för att nedfarten är brant.

Backarna varierar naturligtvis i svårighetsgrad, men generellt kan sägas att majoriteten av alla offpist-nedfarter klassas som röd eller svart pist, och att man kanske inte bör ge sig ut utanför de preparerade pisterna som nybörjare överhuvudtaget. Då kan man istället hålla sig till de många gröna och blå pister som finns bland Riksgränsens preparerade nedfarter. Sammantaget finns något för alla vid Riksgränsen – nybörjare som proffs, familj som gammal och ung.