Vandra efter Kungsleden

Vandring är en urgammal motionsform, som den senaste tiden fått sig ett rejält uppsving. Vandringsresor utomlands har blivit populära, exempelvis till Kanarieöarna och USA. Även i Sverige finns några otroliga vandringsleder som lockar både svenskar och turister från andra länder. Kungsleden sägs vara en av de bästa och mest kända i världen. Hela leden är ca 425 km lång och går från Hemavan i söder till Abisko i norr, men det finns många bra deletapper lämpade för alla sorters vandrare oavsett erfarenhet. På vinterhalvåret är är det även en populär led för skidåkning. Kungsleden korsas av polcirkeln och här lyser midnattssolen på sommaren och norrskenet på vintern.

Planera din resa

 

För den ovane vandraren kan det vara skönt att börja med en mindre sträcka. Hela Kungsleden är uppdelad i etapper. Det finns 16 fjällstugor längs leden med avstånd på ca 10-20 km för den som vill göra en tur över flera dagar. Det är viktigt att sätta säkerheten främst. Kungsleden går genom fyra nationalparker och för den som kommer söderifrån kan det vara svårt att föreställa sig hur vild naturen är. Att följa leden och att ha rätt utrustning kan vara livsviktigt. Om en farlig situation skulle uppstå kan en nödsändare vara bra att ha. I somras fick polisen larm om en nödställd man i Kvikkjokk, strax söder om Sarek Nationalpark. Mannens fru hade blivit nedkyld och en helikopter skickades för att rädda dem. Det speciella var att larmet gick till Houston och därifrån vidare tillbaka till Sverige.

Populära etapper och sevärdheter

Den absolut populäraste delsträckan är toppsträckan som går mellan Abisko och Nikkaluokta. Den går förvisso inte helt längs Kungsleden utan innebär en liten avstickare men passerar Kebnekaise. En annan vacker deletapp är Saltaluokta- Kvikkjokk. Leden går genom Sarek Nationalpark och passerar den magnifika sjön Sitojaure som du korsar med båt. Vandrar man hela Kungsleden bör man räkna med lite drygt tre veckor. Det behöver inte heller bli dyrt. Övernattningsstugorna tar ut en summa för service och den mat man tar med sig blir ofta billigare än om man äter hemma. Det som kostar är främst utrustning och där är det inte läge att snåla. Skavsår eller för kalla kläder kan förstöra en hel resa. På Lanlistan.se kan du jämföra olika lån om det skulle behövas. Det lönar sig ofta i längden att köpa bra utrustning som håller länge. Tänk även på att ge dig ut på en längre vandring med full utrustning innan din fjällvandring och gå in skorna ordentligt.