Jaktresor till Lappland

Drömmer du om jakt i de nordliga fjällandskapet? Lappland bjuder på sceniska vyer, storslagna fjäll och oändliga arealer att jaga på. I Lapplandsfjällen kan du jaga året om och landskapet lockar till oförglömliga upplevelser. Här hittar du allt från större vilt såsom björn och älg till småvilt som ripa, tjäder och hare. Lägg därtill att Sverige har tydliga och lättfattliga jaktregler som förenklar för den jaktintresserade. För dig som inte är insatt i jakten i den lappländska fjällen så finns det en mängd researrangörer som specialiserar sig på jaktresor till Lappland.

Vem får jaga?

 

För att få jaga i Sverige behöver du statligt jaktkort. Om du är svensk medborgare och bosatt i Sverige behöver du endast, förutom jägarexamen, betala kostnaden för jaktkortet. Utländska gäster får allra enklast ett jaktkort för gäster genom en jägare bosatt i Sverige, men kan även ansöka om ett eget jaktkort via Länsstyrelsen. Tidigare har det varit öppet för alla att jaga i Lapplandsfjällen, men sedan april 2017 har jägare bosatta i Sverige förtur till jakten. Innan den förordningen trädde i kraft uppstod bråk om fjälljakten. Regeringens förslag om förtur mottogs inte väl av bland annat Jordbruksverket som ansåg att förordningen inte var tillåten enligt EU-rätten. Regeringens förslag gick trots bråket igenom och nu gäller förtur för alla bosatta i Sverige.

En av Europas mest välbesökta jaktmarker

Det är inte för inte det lappländska fjällandskapet har blivit en av Europas mest välbesökta jaktmarker. Här väntar äventyret i ett av Sveriges vackraste naturområden där naturlivet är rikt och varierat. De sceniska landskapen inbjuder såväl till reflektion som strapatsrika upplevelser. Dessutom omfattas inte alla djurarter av jaktkvoten och du kan nyttja rätten till fri jakt på dessa. Utöver kunskapen om jakt kräver också en jaktresa till Lappland en hel del förberedelse för att bäst hantera en stundtals svårtillgänglig terräng och utmanande väderförhållanden. En lyckad jaktresa kräver helt enkelt bra planering och en väl genomtänkt packning. Det går inte heller att förlita sig på mobiltäckningen och därför kan det vara bra att hyra komradio för att säkerställa att du inte blir strandsatt utan möjlighet att kontakta hjälp.