Lappland – midnattssolens land

Många åker till norra Sverige för att uppleva den vilda naturen i de svenska fjällen, eller ta del av andra naturupplevelser som bara går att få där. En sådan upplevelse är midnattssolen, som under en begränsad period runt midsommar inträffar i norra Sverige. Midnattssol kallas också polardag, och innebär att solen aldrig går ner under horisonten. Norr om norra polcirkeln förekommer detta fenomen under hela sommarhalvåret, och under några få veckor på sommaren, mellan slutet på maj och mitten på juli, går det alltså även att uppleva det här i Sverige.

Turistnäringen i Lappland har inte varit sena att utnyttja detta faktum, vilket betyder att det som besökare i Lappland glädjande nog finns flera sätt att njuta av fenomenet och upplevelsen. Självklart räcker det med att åka upp till Lappland och vistas där under midnattssolen för att se den, men om man vill finns det också mer unika sätt att tillbringa en natt under midnattssolens sken. Man kan till exempel uppleva midnattsolen från hästryggen, genom att delta i någon av de hästturer ut i Lapplands vildmark som utgår från byn Puoltsa utanför Kiruna. Dessa turer passar ryttare på alla nivåer – de som är nybörjare får hjälp med att sadla och göra i ordning sina hästar. Under turen ingår en fikapaus, för att man verkligen ska kunna njuta av fridfullheten under dessa ljusa nätter.

En annan friluftsupplevelse som med fördel kan kombineras med att se midnattssolen är att åka skidor på några av Sveriges högsta och nordligaste fjäll. Att kunna åka skidor mitt i sommaren och mitt i natten, och fortfarande ha dagsljus, är en upplevelse som är få förunnad.

Om du drömmer om att resa till Lappland under midnattssolen i år, men inte har hunnit spara ihop tillräckligt mycket pengar för att ha råd med både resa och boende, samt kanske till någon av dessa upplevelser, kan en lösning vara att ta ett snabblån från exempelvis Snabbfinans. På det sättet kan du åka iväg på din resa, uppleva midnattssolen, och sedan betala tillbaka lånet när du har återvänt hem med alla minnen.