Lappland – oändliga möjligheter till vandring och skidåkning

Lapplands storslagna natur med vidsträckta fjäll gör att det svenska landskapet ibland kallas för Europas sista vildmark. Helt vilt är dock inte Lappland utan det finns både städer och bekväma hotell för den som inte vill tälta eller övernatta under en gran.

Om du drömmer om att kunna resa till Lappland för en eller flera veckors vandring eller skidåkning gäller det att först spara ihop pengar till resan. Om du inte redan har ett arbete är det en bra idé att söka jobb via ett bemanningsföretag som Bravura eftersom det gör att chanserna att snabbt få ett arbete ökar. Att arbeta som inhyrd är dessutom ett bra sätt att få arbetslivserfarenhet om du är nyutexaminerad eller har begränsad arbetslivserfarenhet.

Storslagen natur med aktiviteter för alla

Intresset för att vandra i de Lappländska fjällen och att bestiga Sveriges högsta bergstopp Kebnekaise har ökat under de senaste åren. Det gäller dock att förbereda sig väl inför fjällturen och läsa på om vilken utrustning som måste tas med. Tyvärr finns det exempel på turister som har gått bort sig när vädret slagit om till tjock dimma eller snöstorm och inte haft tillräckligt med skyddsutrustning eller kommunikationsutrustning för att bli räddade i tid.

Lappland kan även erbjuda skidfantasten både härlig utförsåkning och längdskidåkning i fantastisk miljö. För den som älskar utförsåkning och vill ha möjlighet att även kunna åka off pist passar det bra med en resa till Riksgränsen som dessutom är Sveriges nordligaste skidort. Lappland erbjuder även otaliga möjligheter till längdskidåkning eftersom snön kommer tidigt och ligger kvar sent. På Pensionat Laisaliden kan du bo bekvämt samtidigt som du har naturen och tystnaden utanför knuten.

Stärk kroppen innan resan

Det kan låta enkelt och härligt att vandra eller åka skidor i en vecka eller två men om du mest sitter framför en dator i vanliga fall med enstaka avbrott för ett träningspass på gymmet riskerar semesterveckan att mest bestå av träningsvärk i muskler du inte känt av tidigare. För att kunna njuta av tiden på vandringsleden eller i skidbacken gäller det att börja redan några månader innan med att stärka upp styrkan i bålen och benen. Övningar för rygg, mage, lår och vader bör kombineras med långa promenader om du ska vandra. Ska du istället åka skidor är det perfekt om ditt gym har tillgång till en stakningsmaskin så att du kan träna upp armrörelsen och böjningen i kroppen. Utförsåkaren bör istället träna tung styrketräning med fokus på lår och vader och kombinera styrkeövningarna med upphopp på en låda, grodhopp och sidohopp. Tack vare all förberedelse kommer vistelsen i Lappland att bli både avkopplande och även ge kroppen härlig rörelse utan att du blir liggande i soffan med värkande ben och fötter under din semester.